نگرش نیوز – محمد علی پور رحمتی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره تاثیر راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی در کشور گفت: یکی از راههای جلوگیری از فرارهای مالیاتی این است که ما یک سامانه الکترونیک داشته باشیم و مودیان مالیاتی به صورت کاملاً عادلانه در آن شناسایی شوند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان کرد: البته سامانه مودیان مالیاتی هنوز در ابتدای راه است و قطعا نواقصی دارد، اما با این سامانه افرادی که اطلاعات مالی شان مبهم یا نامشخص بود، شناسایی میشوند. ما در زمانی به سر میبریم که گردش مالی دیگر با اسکناس و پول نقد انجام نمیشود، بلکه با تراکنشهای بانکی انجام میشود.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: نقل و انتقال پول و تراکنشهای مالی افراد با توجه به شرایط حال حاضر کاملا مشخص است و این سامانه مودیان مالیاتی این اطلاعات را از تمام سامانهها جمع آوری میکنند. در این سامانه اطلاعات کسانی که قبلا از طریق دلالی و سوداگری پولهای کلان به دست میآورند مشخص میشود.
به گفته این نماینده مجلس با راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی امید میرود که ما از این به بعد تراکنشهای مالی شفاف و روشنی را در کشور داشته باشیم و همه مودیان مالیاتی مالیات خود را به طور کامل بپردازند. در واقع با این شیوه دیگر فعالیتی خارج از سامانه مودیان مالیاتی نخواهیم داشت و به این وسیله هم درآمدهای مالیاتی دولت افزایش مییابد و هم عدالت مالیاتی در کشور حاکم میشود.
علیپور در ادامه افزود: البته این سامانه مشکلاتی را هم دارد و بعضاً افراد مدعی میشدند که تراکنشهای موجود در حساب آنها در آمد آنها محسوب نمیشود، که مقرر شده است این مشکلات هم برطرف شود. در این شیوه دیگر کسی نمیتواند برای پرداخت مالیاتش بهانه بیاورد. اما چون در ابتدای کار هستیم ممکن است اشکالاتی هم وجود داشته باشد، اما این شیوه راه مطمئنی برای جلوگیری از فرار مالیاتی است.
وی در ادامه بیان کرد: یکی از موارد بی عدالتی در فرایند اخذ مالیات وجود ممیزهای مالیاتی بود. با سامانه مودیان مالیاتی جلوی اعمال نظرهای شخصی ممیزهای مالیاتی هم گرفته میشود. خطای انسانی با این شیوه به صفر رسانده میشود.
این نماینده مجلس درباره میزان افزایش درآمدهای دولت با راه اندازی این سامانه نیز توضیح داد: اجرای سامانه مودیان مالیاتی در افزایش درآمدهای مالیاتی دولت تاثیر صددرصدی خواهد داشت و در پایان سال مالی میتوانیم به خوبی این تاثیر را مشاهده و با عدد و رقم بیان کنیم.
علیپور افزود: تا پیش از این درآمد مالیاتی دولت بیشتر از قشر کارمند و کارگر اخذ میشد و این گروهها پیش از اینکه حقوقشان را دریافت کنند مالیات از حساب آنها کسر میشود. به عبارتی قبل از اینکه حقوق آنها به جیبشان برود به خزانه میرفت.
او معتقد است؛ که این افراد در دسترسترین افرادی بودند که دولت از آنها مالیات میگرفت، اما اگر از بخشهای پنهان آن جامعه مالیات اخذ شود بار مالیات از روی دوش بخشهای شفاف اقتصاد برداشته میشود. دبا این شیوه دولت میتواند در حوزه مالیات تخفیفهای بیشتری به بخشهای شفاف اقتصاد یعنی همان کارگر و کارمند بدهد.
وی درباره میزان تعادل موجود بین درآمد مالیاتی و تولید ناخالص ملی در کشور ما گفت: در کشور ما تعادلی بین درآمد مالیاتی و تولید ناخالص ملی وجود ندارد، اما با این شیوههای که در حال حاضر در حال اجراست کم کم تعادل خوبی بین این دو مقوله به وجود خواهد آمد. درآمد مالیاتی نابترین و خالصترین درآمد برای دولتها است و در واقع اصل درآمد دولتها در جهان همین مالیات است.
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: ذخایر نفت فقط متعلق به ما نیست نسل آینده نیز از آن دارند این نفت یک نعمت خدادادی است و نتیجه کار و تلاش ما هم نیست. به همین دلیل از سالهای اخیر همواره تاکید شده که وابستگی ما به نفت باید کمتر شود یکی از راههای کاهش این وابستگی رفتن به سمت درآمدهای مالیاتی است. این مسئله در حال حاضر و آرام آرام در حال تحقق است. علاوه بر این درآمدهای مالیاتی ثابت هستند و تحت تاثیر تحریم یا دیگر مسائل از بین نمیروند، درآمد مالیاتی یک درآمد پایدار و رو به رشد است و دولت میتواند روی آن حساب کند و قهر و عذاب ابر قدرتها تاثیری در این درآمد نخواهد داشت.
به گفته این نماینده مجلس؛ مشکلاتی که در این چند ساله تحریم با آن روبرو شدیم به وابستگی ما به درآمد نفتی برمی گردد. اما راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی اقتصاد ما ثبات پیدا خواهد کرد و با تکانههای سیاسی، اقتصاد ما تحت تاثیر آن قرار نخواهد گرفت.