نگرش نیوز – عدم اجرای قانون حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی همچنان از دغدغههای نمایندگان مجلس است. بهارستان نشینها از نبود اراده و تصمیم برای اجرای کار در دولت گذشته سخن میگویند و درعینحال خبر از برنامهٔ احداث پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکهای را در دولت جدید میدهند.
هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس یازدهم دررابطه با قانون حمایت از توسعه صنایع پاییندستی، اظهار کرد: توقع ما از دولت این بود که این قانون اجرا شود و اگر چنانچه مشکلاتی در مسیر اجرایی بود، ما نمایندگان کمک کنیم تا مسئله حل شود.
وی با بیان اینکه ظاهراً در مسئله پتروپالایشگاه چند ضلع وجود دارد، افزود: یک ضلع وزارت نفت، یک ضلع آن دولت به معنای عام و ضلع دیگر صندوق توسعه ملی است، اما همهٔ این اضلاع باید پایکار بیایند و برنامهریزی کنند تا بخش خصوصی و مردم در حوزهٔ پتروپالایشگاه سرمایهگذاری کنند.
دولت گذشته به بحث پتروپالایشگاه اعتقادی نداشت
این نماینده مردم در مجلس تاکید کرد: عمدتاً هم توقع این است که هم بخشهای خصوصی بزرگ و هم از طریق بورس این اتفاق بیفتد. طبیعی است که این موضوع علاوه بر فرهنگسازی و تبلیغ، عزم جدی اضلاع مذکور را میخواهد. ضمن اینکه ضمانت هم مهم است تا مردم اعتماد کنند و جلو بیایند؛ اما تقریباً هیچکدام از این مسائل تا الان اجرایی نشده است.
بیگی نژاد ادامه داد: دولت قبل متأسفانه به بحث پتروپالایشگاه یا اعتقادی نداشت یا برنامه و تمایلی نداشت که به این موضوع وارد شود. دولت فعلی همنظرش این است که پتروپالایشگاه را خود دولت در ابتدا باید شروع کند و به همین خاطر برنامهٔ احداث پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکهای را در دستور کار خودش قرار داده است.
برگزار جلسه ویژه برای پتروپالایشگاهها
وی ادامه داد: کمیسیون انرژی با دولت قبل مذاکره، مکاتبه و پیگیری کرده و شکایت هم در زمینه عدم اجرای قانون صورتگرفته است. اخیراً نیز با دولت فعلی صحبت شده و انشاءالله طی روزهای آتی قرار شد جلسهای ویژهای برگزار و تصمیمگیریهای لازم صورت بگیرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس در خصوص عدم ابلاغ طرحهای مجوز گرفته شده توسط صندوق توسعه ملی گفت: این صندوق چند مسئله دارد، اول اینکه میگویند دراینرابطه آییننامهای نوشته نشده است. دوم اینکه عنوان کردند که همه اعتباراتی که قبلاً در حوزه نفت سرمایهگذاری کردهاند تعهداتش باید پرداخت شود.
بیگی نژاد تصریح کرد: طبق اعلام صندوق توسعه ملی آنها نمیتوانند همهٔ پولها را در نفت بیاورند و صرفاً یکبخشی از آن شدنی است. این موارد دستبهدست هم میدهد تا اجرای قانون تحقق پیدا نکند. ضمن اینکه عزم جدی دولت هم برای اجرا مطرح است که در دولت گذشته ارادهای دراینرابطه وجود نداشت. دولت سیزدهم هم که چند ماهی است روی کار آمده تا اطلاعات به دست بیاورد و مستقر شود، زمان میبرد. اینها باعث شد که مسئله ساخت پتروپالایشگاه بهصورت جدی اجرا نشود.
وی بیان کرد: بههرحال قانون پتروپالایشگاه برای جدایی کشور از خامفروشی و بیاثر کردن تحریمها تصویب شده و وجود دارد؛ طبیعتاً باید آییننامه آن نیز نوشته و اجرا شود و اگر ایرادی هم دارد رفع شود. این موضوع اراده و البته تصمیم جدی میخواهد!
۲۰ سال بعد میزان مصرف بنزین کشور چقدر است؟
عضو کمیسیون انرژی دررابطهبا امتیاز خوراک تنفس در این طرح گفت: تنفس خوراک پتروپالایشگاه یک راهکار منطقی، خوب و بسیار مشوق سرمایهگذاران بخش خصوصی است؛ مثلاً بخش خصوصی پترو پالایشی را احداث میکند و ۵ میلیارد دلار هم سرمایه برای این کار میخواهد، مادامی که این مبلغ برایش جبران نکرده باشد به همان میزان به او سرمایه تنفس خوراک میدهند و این خیلی کمککننده است.
بیگی نژاد گفت: باید ببینیم بازار سوخت ما در آینده چه میشود و این خودش سؤال است. اگر ما ۱۰۵ میلیون لیتر بنزین مصرف میکنیم، باید بررسی کنیم که ۲۰ سال بعد این میزان چقدر میشود. برآوردها نشان میدهد ما روزبهروز نیازمان بیشتر میشود پس اگر ظرفیت پالایشی و پتروپالایشگاهی کشور را باید افزایش دهیم. مقداری از این رشد به پوشش خودمان نیاز دارد که باید انجام دهیم.
پتروشیماییها چند ماه خوراک نمیگیرند
وی با بیان اینکه سرمایهگذاری کشور در حوزه پتروشیمی بر مبنای خوراک مایع شامل نفت و میعانات گازی خیلی نبوده است، بیان کرد: عمدتاً سرمایهگذاریها در این حوزه، گازی بوده که این خوراک پایدارتری را برای ما فراهم میکند، چرا که نفت خیلی پایدارتر از گاز است.
این نماینده مردم در بهارستان اضافه کرد: هماکنون در زمستان گازهای پترو شیمایی متانول و آنهایی که خوراک گازی دارند را قطع میکنند و میبینیم که در طول سال چند ماه خوراک نمیگیرند، ولی نفت یک خوراک پایداری است و پالایشگاه همیشه کار میکند و تنوع زنجیره در خوراکهای مایع که از نفت بیشتر است.
بیگی نژاد گفت: لذا میتوانیم محصولات بیشتری را تولید کنیم. نکته دیگر بحث اشتغالزایی درون کشور است ضمن اینکه در خارج از کشور هم تنوع محصولات و تنوع مشتری را به دنبال خواهد داشت.
۱۵۰ میلیارد دلار نقدینگی در بازار و دست مردم است
وی دررابطهبا سازوکار تأمین مالی پروژهها در بورس اظهار داشت: تأمین مالی از بورس کاملاً شدنی است، ولی یکبار خودم حساب کردم نقدینگی که در بازار و دست مردم بوده چیزی حدود ۱۵۰ میلیارد دلار در کشور است. از این مقدار نقدینگی ۱۰ درصدش هم اگر جذب شود خیلی میتواند کمک کند؛ منتها هنری میخواهد که چگونه این کار انجام بگیرد و طبیعتاً به راهکار رسیدنش نیاز به برنامهریزی، اراده و تصمیم جدی دولت دارد.
ظرفیت بخش خصوصی را نیز نباید دستکم گرفت
عضو کمیسیون انرژی مجلس در خصوص حمایت وزارت نفت بهجای ورود در فرایند احداث پالایشگاهها، گفت: یک استدلالی را بیان میکنند که بر مبنای تجربیات گذشته است و آن اینکه از اول انقلاب تا الان هروقت دولت وارد کاری بزرگ شده آن کار موفقیتآمیز بوده است، این استدلال آقایان وزارت نفت است.
بیگی نژاد تاکید کرد: پس با این اوصاف پتروپالایشگاه که کار بزرگی است را حتماً باید دولت وارد شود ادعاهایشان هم تجربی است و میتواند بر اساس واقعیت باشد. درضمن ظرفیت بخش خصوصی را نیز نباید دستکم گرفت و باید به بخش خصوصی برای توسعه کشور اعتماد کرد.